Manifattura Automobili Torino Stratos

Als er een merk is dat een onwaardige dood stierf, is het wel Lancia. Van een van de meest tot de verbeelding sprekende fabrikanten tot een leverancier van omgekatte Chryslers. Alsof je op de crematie van je overleden opa de kist opentrekt en een dikke rochel op zijn voorhoofd legt. Gelukkig zijn er nog echte liefhebbers die wel waardig met het merk kunnen omgaan. Zo ook de heren van Manifattura Automobili Torino (MAT).

In de lange lijn van illustere modellen denk je al snel aan pareltjes als de Lancia Thema 8.32 (ook wel Lancia Thema Ferrari), de Delta Integrale en natuurlijk de Stratos. Laatstgenoemde wordt nu een waardig nieuw leven ingeblazen in de vorm van een moderne interpretatie. Het idee dateert overigens van 2010, toen er een concept werd gepresenteerd. Nu blijkt echter dat de auto daadwerkelijk in productie gaat! Helaas is er ook slecht nieuws, maar laten we leuk beginnen.

Manifattura Automobili Torino Stratos 1

Op Genève

Wie naar Genève gaat om de nieuwe vliegende auto te bekijken, kan ook even langs de stand van Manifattura Automobili Torino. Ze nemen de Stratos namelijk mee. Welke versie ze meenemen, is niet duidelijk. Er komen in ieder geval drie smaken beschikbaar: GT racer, Safari (ongetwijfeld een hommage aan de rallyhistorie van de auto) en een soort supercar voor elke dag. Genoeg keuze dus.

Manifattura Automobili Torino Stratos

Met dank aan Stoschek

Het project werd aangezwengeld door de Duitse miljardair Michael Stoschek. Grappig is dat de carrosserie door Pininfarina is getekend, en niet door Bertone – de tekenaar van het origineel. Door een geschil met Sergio en zijn mannen is de basis niet meer de Ferrari 430 Scuderia. Veel technische details zijn er niet, buiten 542 pk die een gewicht van slechts 1274 kg hoeven mee te zeulen. De auto heeft min of meer dezelfde buitenmaten als het oude model, maar zal niet diens klapkoplampen krijgen. Schakelen gebeurt met flippers. Voor de rest wordt er sterk gekeken naar het origineel.

Manifattura Automobili Torino Stratos 2

Het slechte nieuws is…

Er zou nog slecht nieuws komen. Zit je? Er komen slechts 25 stuks. Niet naar Europa, niet naar Nederland, maar in totaal. Grote kans dat ze al vergeven zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 − 25 =