vliegende auto

Fans van Back to the Future in het huis? Goed nieuws: de vliegende auto komt eraan! In Genève (deuren openen 6 maart aanstaande) kunnen liefhebbers hem aanschouwen. Hoog tijd, want we lopen al 3 jaar achter op schema. En het beste nieuws: hij wordt gebouwd in ons eigen kleine kikkerlandje!

Klinkt allemaal een beetje te mooi om waar te zijn? Is het ook. Ten eerste is het niet een geheel nieuwe auto. Het gaat namelijk om de PAL-V Liberty, een concept dat al dateert uit 2001. In onderstaande video zie je er meer van.

Niet zo sexy als de vliegende auto’s uit Back to the Future, of wel? Het is meer een best aardige helikopter dan een coole vliegende auto. Je rijdt de ganse tijd met van die enorme rotorbladen op je dak (goed voor de luchtweerstand en het verbruik!). Echt lekker doorkarren is er ook niet bij, want je hebt in automodus een schamele 100 pk tot je beschikking. Aan het ontwerp te zien, moeten die 100 paarden een aardige vracht zeulen. Als auto is het dus vooral een handig ding om te rijden naar waar je wilt opstijgen. Maar ja, mensen met haast gaan natuurlijk vliegen.

Leuke helikopter

Als helikopter is het een goed gelukt ding: 200 pk, vliegsnelheden tot 180 km/h en comfortabel vervoer voor 2 personen. Je moet wel even 10 minuten de tijd nemen om het ding te laten transformeren van auto tot heli, maar dat is nog altijd een stuk minder tijd dan je nodig hebt om naar het vliegveld te rijden en koffers in te checken.

De toekomst?

Wordt dit dan het transport van de toekomst? Meh. Hoewel PAL-V hun Liberty het veiligst en eenvoudigst vliegende vehikel ter wereld noemt, kan niet zomaar iedereen achter het stuur plaatsnemen. Zonder helikopterbrevet – uiteraard bovenop je rijbewijs B – krijg je (terecht) nul op het rekest bij de mannen uit Raamsdonksveer. Heb je dat brevet al lang in de pocket? Dan is er nog slechts 1 hindernis: het prijskaartje. Met een vanafprijs van een slordige 3 ton ex. belastingen hoef je niet te verwachten er op elke straathoek eentje tegen te komen. Als er persoonlijk luchttransport komt, dan lijkt onderstaand idee bereikbaarder:

Nog even geduld

Toch interesse? Logisch, want ondanks de nadelen is het natuurlijk een cool concept: beetje rondrijden, geen zin meer, dan maar gewoon gaan vliegen. Wie dit ook wel ziet zitten, kan zijn eigen PAL-V reserveren. Snelle beslissers kunnen nog aanspraak maken op een van de 90 Pioneer Editions met alle opties en een uniek uiterlijk. Bovendien was je dan een van de eerste 90 mensen met een vliegende auto. Ever. In de geschiedenis van de aarde. Dat is toch best wel nice. Wie nu beslist, kan zijn PAL-V Liberty in 2019 op de oprit of in de garage / hangar hebben staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 + 10 =