Cayenne? Leuk. X5? Geinig. Maar laten we eerlijk zijn: wie hoog wil zitten en serieus stoer voor de dag wil komen, kiest een echte 4×4. Voor wie niet weet wat dat is, staat hieronder de ultieme top 10 van 4×4’s. En wel van 10 naar 1, zoals Henny Huisman ook altijd aftelde.

10. Jeep Wrangler

Hoewel de laatste versie iets te gepolijst oogt, blijft de Wrangler een leuke verschijning. Hij heeft nog steeds dat stoere, rauwe voorkomen, zelfs met de ronde hoekjes die hem een wat hoger rubberentegeltjesgehalte geven. Plus: hij blijft zijn mannetje staan when the going gets rough, en alleen al daarvoor verdient hij eeuwige hulde.

ultieme top 10 4x4 jeep wrangler

9. Mercedes-Benz G-Klasse

Een van de absolute toppers onder de 4×4’s is de Mercedes-Benz G-klasse. Na decennia in productie te zijn geweest, kreeg hij onlangs een opfriskuur. Mercedes had het goed begrepen en zorgde ervoor dat alleen de kenner van buiten de verschillen ziet. Ondanks het feit dat figuren als Kylie Jenner en T.I. zich erin vertonen, weet de Geländewagen een plekje in ons hart te houden. Nipt.

ultieme 4x4 top 10 mercedes-benz g-klasse

8. Hummer H1 Alpha

Punten aftrek omdat hij zoveel gehypet is. En omdat de Governator er eentje heeft. Maar hoe vet was deze auto toen hij uitkwam?! Geïnspireerd op (en weinig anders dan) de originele HUMVEE, het legervoertuig waarmee de Amerikanen Saddam het vuur na aan de schenen legden – soms angstvallig letterlijk. Tussen de vier inzittenden van de civiele versie kun je nog makkelijk zes mensen kwijt, maar dat boeit niet. Evenmin boeit het dat bij elke keer gas geven de wereld minstens acht planten- en diersoorten kan uitzwaaien door de uitstoot, zelfs uit de minder schadelijke 6,6-liter V8 die er in 2006 in werd gehangen.

hummer-h1

7. Land Rover Defender

Het zijn tot nu toe wel een beetje clichébakken, maar dat is niet zonder reden: het zijn gewoon echt goede keuzes. Zo ook de Land Rover Defender die onlangs uit productie werd genomen. Iedereen wacht in spanning af hoe de opvolger eruit komt te zien. Doet LaRo het à la Mercedes-Benz en wordt het slechts wat LED’jes en een nieuw materiaaltje hier en daar? Of gaan de Britten full retard en presenteren ze een moderne interpretatie die de naam van zijn voorganger niet waard is? Hoe het ook zij, de originele Defender is en blijft een opperbeste beul.

ultieme top 10 4x4 land rover defender

6. Dartz Prombron

“Bulletproof opulence trusted by billionaires, tzars, superstars, generals and dictators since 1869,” zo zet het merk Dartz de toon op hun eigen Amerikaanse website. Het is allemaal zwaar over de top, maar het is de beste plek om te schuilen tijdens een kernoorlog. Tip: importeer een Prombron Gold Russian uit China. Gewoon, omdat het kan. Hier een impressie van Dartz door de BBC:

5. Suzuki Samurai

Een van de meest down to earth 4×4’s in het rijtje en absoluut geen feest op de weg: hard gaat het niet en omvallen doet het – zeker met passagiers – vrij makkelijk. Aan de andere kant zijn ze met een rol tape, een bus WD-40 en een hamer goed te houden en tik je er voor €2000 al eentje op de kop. Nog belangrijker is echter, dat je er nog de Mount Everest mee kan beklimmen (niet echt proberen, is figuurlijk). Riviertjes zijn ook geen probleem, zoals je hieronder ziet. En dat voor een paar mille.

4. SHERP

Stel: je rijdt over straat en ziet een vreemd soort boog over de weg. Nieuwsgierig als je bent, rijd je erdoorheen. De boog blijkt een teleport te zijn en je bent ineens op de maan. Veel meer redenen zijn er niet om een SHERP te kopen. Een geschiktere auto voor dergelijk terrein is er namelijk niet. Helaas is de kans zeer klein dat je de maan gaat bezoeken. Misschien is er toch nog een reden te bedenken: deze auto is namelijk amfibisch. Of liever gezegd: het is een Jezus-voertuig. Hij rijdt letterlijk over water dankzij zijn speciale banden. Daarvoor zou je bijna het onmogelijke weggedrag en de topsnelheid van 45 km/h over land (6 km/h over water) voor lief nemen. Om je een idee te geven:

3. Bowler EXR S

Tot nu toe hebben we vooral 4×4’s behandeld die je helpen overal te komen, maar wat nou als je ergens in ruig terrein wilt komen en ook nog haast hebt? Geen probleem: de Bowler EXR S is je maatje. Hij mag zelfs op de openbare weg! Dankzij zijn basis (de Range Rover Sport) oogt de EXR S nog enigszins geciviliseerd. Dankzij 557 pk en 705 Nm weet hij op straat serieuze strepen te trekken, terwijl hij in het terrein waarschijnlijk verder gaat dan jij durft. Hoe bizar dat in het echt is? Youtuber Shmee150 heeft wat shots gemaakt van een Bowler EXR S die voorbij komt razen.

2. Lamborghini LM002

De oervader van de moddervette terreinbeulen, de SUV avant la lettre en met afstand het bizarste wat je destijds op kenteken kon zetten. De Rambo Lambo was het speeltje waar olierijke Arabieren naar grepen als ze zich verveelden met hun huidige autocollectie. Naar verluidt vond de LM002 160 km/h over een rulle zandduin geen enkel probleem, waar je met de meeste auto’s nog moeite moest doen om 160 km/h op snaarstrak asfalt te halen. De nieuwe Urus is heus wel een stoere kar om te zien, maar mag niet in de schaduw van zijn illustere voorvader staan. Een nadeeltje: hij kost je ongeveer een nier per jaar om rijdend te houden.

1. Lada Niva

Perfectie kun je niet verbeteren. Niet voor niets is de Lada Niva al 40 jaar vrijwel ongewijzigd in productie – 2 jaar langer dan de G-klasse (die overigens een best ingrijpende wijziging aan het interieur onderging). Op de Nederlandse markt heeft Lada hem maar uit het gamma gehaald, omdat de CO2-taks de nieuwprijs achterlijk deed toenemen. Ze zijn echter nog redelijk eenvoudig te krijgen op de tweedehandsmarkt. Vooral in Duitsland zijn mooie exemplaren te krijgen. Wat houdt je tegen? Misschien het feit dat ze op de weg niet uitmuntend comfortabel zijn.

lada niva ultieme 4x4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 − 6 =