bmw niche

BMW staat er, net als veel andere merken, om bekend dat ze graag niches vullen. Op autogebied gaat dat ze goed af. Er is echter 1 niche die ze niet vullen. Waarom niet?

De niches tot nu toe

In het huidige modellengamma weet BMW elk gaatje op te vullen. Zo is binnenkort elk cijfer van een t/m acht gevuld, geregeld met een M ervoor of erna, hoog opgebouwd, hoog op de pootjes, langgerekt, met dak, zonder dak, met twee t/m zeven zitplaatsen, noem het maar. Het enige dat er niet is, is een auto met meer of minder dan vier wielen. O ja, en er is geen SUV cabrio en geen rasechte supercar. Verder is elk denkbaar model wel vertegenwoordigd, toch? Niet helemaal.

Opvolger van de Compact

De 1 Serie. In 2004 moest het leuke achterwielaangedreven C-segmentertje de vreemde eend in de bijt met de naam eindigend op Compact doen vergeten. Dat moest geen moeilijke taak zijn, want er was tot die tijd weinig lelijkers uit de Beierse koker gekomen dan dat. De 1 Serie bleek een groot succes. Mensen met een te kleine knip voor een 3 Serie (of behoefte aan een hatchback) konden nu toch BMW rijden. Al snel volgden meer varianten, zoals een coupé en cabrio. Vooral de 1M coupé (opgevolgd door de M2) heeft een trouwe schare fans en een flinke restwaarde weten op te bouwen. En terecht. Toch laat BMW hier een vreemde steek vallen.

De serie is niet af

Eerlijk is eerlijk: Audi doet het niet met de A3, Mercedes-Benz doet het niet met de A. En toch lijkt hier een niche te zijn die beter te vullen is en lekkerder zal lopen dan de meeste vergezochte niches die op dit moment gevuld worden. Waarom heeft BMW nooit een Touring uitgebracht van de 1 Serie? Het is zo’n logische stap. Is zo’n niche echt minder rendabel dan – pak ‘m beet – die van een X3 met abrupt dalende daklijn zodat geen achterpassagier meer rechtop kan zitten? Is hier minder behoefte aan naast de 2 Serie Grand Whatever dan een auto naast de X1 met een badge op de C-stijl die enorm lijkt op de X1? Het is bijna niet voor te stellen. Dus BMW: waar blijft de 1 Serie Touring?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
33 ⁄ 11 =